Krapte op stroomnet: duurzame ondernemers, pak je kansen!

ErikGeen onderdeel van een categorie

Zonnepanelen parkeerplaats (1)

Vorige week sloeg de Tweede Kamer alarm. Overal in Nederland worden zonnepanelen geplaatst. Maar het stroomnet is vaak niet zwaar genoeg om opgewekte energie terug te leveren. Het lijkt een streep door de rekening van velen die duurzaam willen ondernemen en CO2-uitstoot wil verminderen. Of toch niet? 

De Tweede Kamer is bezorgd. De doelen van het Klimaatakkoord lopen gevaar. Er is een groeiende vraag naar aansluiting van zonnepanelen; mooie initiatieven om duurzaam energie op te wekken. In dunbevolkte gebieden zijn de netten daar echter niet op berekend. Daar sta je dan als duurzaam ondernemer! 

Energieprojecten dreigen spaak te lopen

Veel gemeenten, bedrijven en organisaties onderzoeken juist nu wat de mogelijkheden zijn om te investeren in duurzame energie en CO2-uitstoot te verminderen. ”Energieprojecten dreigen spaak te lopen’’, concludeerde D66-Kamerlid Matthijs Sienot vorige week in de Tweede Kamer. De netbeheerders moeten namelijk steeds vaker ‘nee’ verkopen aan initiatiefnemers van zonneprojecten. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber haalde een groep ondernemers in Twenterand aan. Zij hoorden van hun netbeheerder dat zij de komende vijf jaar geen zonnestroom kunnen leveren aan het net.

Batterij als oplossing

De Tweede Kamer wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt. Maar als gemeente of bedrijf hoeft u daar echt niet op te wachten. Een batterij kan de oplossing zijn.

Wat doet een batterij?

Opgewekte energie van zonnepanelen kun je prima tijdelijk opslaan. Het enige dat u ervoor nodig heeft is een batterij (een accu). Met een batterij kunt u meer van de duurzaam opgewekte energie lokaal benutten; u kunt de energie namelijk uitsmeren over een langere periode. En dan gebruiken, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische auto’s. 

Kleinere aansluiting kan volstaan

Een batterij voorziet dus in opslag van duurzame energie. Die kan dan gelijkmatig verdeeld worden over het net. Een kleinere aansluiting kan daar vaak bij volstaan. Door op die manier slimmer met het energienet om te gaan, kunnen we er meer uithalen. 

Trek uw eigen plan

Ook minister Wiebes (Economische Zaken) denkt na over dergelijke slimme oplossingen voor de opslag van duurzame energie. “We moeten nu voort met projecten die op het net passen en we moeten zorgen dat er straks meer projecten passen.” “Wachten kunnen wij ons niet permitteren, gezien de ambities in het Klimaatakkoord,” aldus minister Wiebes. Als gemeente of bedrijf kunt u dus uw eigen plan trekken voor duurzaam ondernemen. Ga naar ikwil.opladenmetdezon.nl en breng de mogelijkheden van uw terrein in kaart. Of neem direct contact met ons op!  

Bron: AD.nl